Dienst Verwijzen regionaal getest

ergotherapie_verwijzen.png

Voordat we de dienst Verwijzen landelijk introduceerden, hebben we dit regionaal getest.

Regionaal zijn pilots gedaan (Dokkum, Helmond, Rijnmond). Elke regionale pilot bestond uit een ziekenhuis (met het volledige productaanbod) of zelfstandige kliniek, een (zelfstandig) diagnostische centrum en een of meerdere regionale huisartsenorganisaties of LHV Kring. Iedere pilot duurde 3 tot 6 maanden. Digitale verwijzingen, aanvragen voor diagnostiek en labonderzoek en de consultatie van een medisch specialist werden getest.

De pilots zijn na elkaar doorlopen. Zo konden we verbeteringen die we doorvoerden al testen in de volgende pilot.

De belangrijkste bevindingen uit de pilots

  • Functionaliteiten – het verwijzen zelf, het starten vanuit het HuisartsInformatieSysteem (HIS) en het automatisch bijwerken van het patiëntendossier – werden als volledig ervaren.
  • Huisartsen vonden dat de technische koppeling met het HIS eenvoudig werd gerealiseerd.
  • Aanbieders van vervolgzorg gaven aan dat het ontvangen en verwerken van de verwijsbrief verloopt zoals zij nu gewend zijn.
  • De Producten- en Dienstencatalogus Zorg, waar huisartsen de zorg selecteren waar de patiënt naar wordt doorverwezen, is gestandaardiseerd. Het zorgaanbod is daardoor begrijpelijker en toegankelijker, waardoor het beter vindbaar is voor huisartsen. Dat is als een voordeel ervaren.
  • Voor sommigen was de dienst Verwijzen in het begin even wennen, maar volgens pilotdeelnemers treedt gewenning snel op.

Uiteraard leverden de pilots ook aandachtspunten op voor verdere aansluiting bij de praktijk. Daarom zijn twee extra zoekmethodes naar het voor de patiënt relevant product ontwikkeld, zodat huisartsen en hun eigen voorkeur voor zoeken kunnen gebruiken. Producten zijn ook vindbaar op basis van de synoniemen en op basis van de meest gekozen zorgproducten.

Verder was er vraag naar verbreding naar andere zorgsoorten (paramedische zorg, ggz en VVT). In 2025 breiden we uit naar deze zorgsoorten, uiteraard steeds vooraf regionaal getest.

Op basis van de ervaringen vanuit de test, besloot de regio Helmond na de succesvolle pilot gebruik te blijven maken van de dienst Verwijzen en deze uit te breiden. De regio Rijnmond onderschrijft het belang van een alternatief en wacht de verdere ontwikkeling naar andere zorgsoorten af, alvorens vervolgstappen te zetten.