Aan het woord: Florian Visser, Directeur van Zorgring

Florian Visser - RSO Nederland.jpeg

Aan het woord: Florian Visser, Directeur van Zorgring

Betrokken namens RSO Nederland bij de ontwikkeling van de dienst Verwijzen

Florian Visser, Directeur van Zorgring, is namens RSO Nederland vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van de dienst Verwijzen. RSO Nederland is dé overkoepelende vereniging van alle regionale samenwerkingsorganisaties (RSO’s) in Nederland. De RSO’s werken samen aan betere digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Over de dienst Verwijzen zegt Florian Visser: “Het collectief waarmee we deze dienst hebben gerealiseerd is de uitwerking van wat de zorg zelf heeft gezegd.”

Start samenwerking

“Alle verwijzingen van huisartsen vinden plaats in regionale context en worden digitaal gedaan. Vanuit de RSO’s hoorden we geluiden, waaruit duidelijk werd dat er behoefte was aan een alternatief voor het bestaande verwijsproces. Dat konden we niet negeren, maar de vraag is dan wel: wat is dan exact die behoefte, wat moet een alternatief oplossen en hoe kunnen we dat samen doen?”, vertelt Florian. “We gingen daarom in gesprek met verschillende RSO’s, om hun behoeften en de achtergrond daarvan scherp te krijgen. Maar ook om input te hebben voor verkennende gesprekken met mogelijke leveranciers die ons zouden kunnen helpen. Techniek is immers een middel. Tegelijkertijd wisten we natuurlijk: de hele zorgsector is in beweging om verder te digitaliseren. Daarom staken we ons licht ook op bij andere brancheorganisaties. Zo is de samenwerking ontstaan bij de ontwikkeling van wat uiteindelijk de dienst Verwijzen is geworden.”

Samenwerking

Florian: “De samenwerking die tot stand is gekomen, is iets waar we trots op kunnen zijn. Ik ben dat in ieder geval wel. Voor mij is deze samenwerking een voorbeeld van hoe de zorg als collectief kan samenwerken. In dit geval ook met VECOZO. Een voorbeeld van hoe we met elkaar stappen kunnen zetten naar een groter doel, namelijk de samenwerking om databeschikbaarheid te realiseren.” Daaraan voegt Florian toe: “Laten we wel wezen, we werken natuurlijk voortdurend samen. Dit is niet het enige collectief waarin we dat doen als RSO Nederland. Wat ik wel constateer is dat de samenwerking voor de dienst Verwijzen goed laat zien dat we op onderdelen van digitalisering in de zorg prachtige resultaten boeken. Dat geeft vertrouwen bij het grotere geheel waar we als zorgsector willen ontwikkelen, maar dan wel sámen.”

De dienst Verwijzen

“Een mooi resultaat natuurlijk! Het is gelukt om met elkaar een alternatief te bieden voor het bestaande verwijsproces, dat getest is en nu klaar voor verdere ontwikkeling”, zegt Florian. “De dienst Verwijzen biedt functionaliteiten die substantieel bijdragen aan gebruikersgemak en snelheid. Zo maken we regionaal procesafspraken, bijvoorbeeld over terminologie die we gebruiken, wat met de dienst Verwijzen technisch wordt ondersteund door de Producten- en Dienstencatalogus Zorg. Eenheid van taal. En dan niet alleen voor regionaal gebruik, maar landelijke beschikbaar.” Toch zijn er nog aandachtspunten. Florian: ”In de doorontwikkeling zijn nog stappen te maken. Daar blijven we als brancheorganisaties bij betrokken. In 2025 wordt uitgebreid naar de zorgsoorten paramedie, ggz en VVT.”

Implementatie en borging

“Herhaal ik het toch weer”, lacht Florian. “Techniek is een middel. We staan klaar voor verdere doorontwikkeling, maar de implementatie en borging zijn zeker zo belangrijk. Regio’s zullen met elkaar goed moeten gaan kijken hoe ze deze functionaliteit gaan inzetten. De regionale context is essentieel. Laten we niet vergeten….Het gaat immers over samenwerken aan een meer efficiënt en duurzaam gezondheidsinformatiestelsel.”